Varukorgen är tom

Köp billiga friktionsdäck på Tirex.se

Friktionsdäck eller odubbade vinterdäck?

Friktionsdäck till rätt prisFriktionsdäck och odubbade vinterdäck är två olika namn på samma sak, det är helt enkelt däck som är godkända för vinterbruk men inte har dubbar. Det finns i huvudsak två olika typer av friktionsdäck, nordiska odubbade vinterdäck och centraleuropeiska odubbade vinterdäck. Båda alternativen kallas alltså friktionsdäck men de har olika typer av gummiblandning och oftast ganska stora skillnader i däckmönstrets uppbyggnad. De centraleuropeiska friktionsdäcken fungerar generellt sett bra i mildare vinterklimat med våta vägbanor, slask och måttligt snöfall medan de nordiska friktionsdäcken med sin mjukare gummiblandning och fler sajpningar i mönstret presterar bättre i svår halka med packad snö och is samt i lägre temperaturer. De centraleuropeiska odubbade vinterdäcken kallas också av många för åretruntdäck eller MS däck. För att däcken skall vara godkända för vinterväglag krävs dock en 3PM "Three Peak Mountain" eller 3PMSF "Three Peak Mountain Snowflake" märkningen, en MS märkning på däcken betyder alltså inte att däcken är godkända för vintern. Vi rekommenderar att du använder vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren men om du absolut ska använda ett odubbat vinterdäck året runt så bör du absolut välja ett centraleuropeiskt alternativ eftersom de nordiska friktionsdäcken blir alldeles mör mjuka i varmare väder.

Bästa friktionsdäcken

Välja friktionsdäck på Tirex.seVilka friktionsdäck du bör välja beror som med alla övriga däck på vilka egenskaper du prioriterar, du bör också fundera på vilken typ av odubbat vinterdäck/friktionsdäck du vill ha. Det är svårt att rekommendera något specifikt friktionsdäck men rent säkerhetsmässigt brukar det vara ett bra alternativ att välja ett märkesdäck från någon av de större välkända tillverkarna som t.ex. Continental, Goodyear eller Nokian. Du behöver fundera på om du vill ha en nordisk (mjukare) eller centraleuropeisk (hårdare) gummiblandning i ditt friktionsdäck.

Friktionsdäckens egenskaper

Friktiondäckens egenskaperFriktionsdäck eller odubbade vinterdäck som det också ibland kallas, är utvecklade för att prestera bättre än sommardäck i kallare temperaturer. Den mjukare gummiblandningen i kombination med mönsterutforming och friktionsdäckets sajpningar gör att greppet på vinterväglag är bättre hos ett friktionsdäck än ett sommardäck. På vissa vägar är det förbjudet att köra med dubbdäck och då är det dubbfria friktionsvinterdäck som gäller och det är naturligtvis något du behöver tänka igenom innan du köper vinterdäck. De olika friktionsdäckens egenskaper kan såklart variera kraftigt beroende på fabrikat och däckmodell. Idag är det vanligt att endast köpa två nya däck pga att det bara är två av fyra däck som blivit slitna. Vi rekommenderar i dessa fall att välja friktionsdäck som innehåller samma gummiblandning, du vill inte köra med 2 nordiska och 2 centraleuropeiska däck även om det är lagligt då bilen kan upplevas "svajig" och instabil.

Dubbfritt med nordisk gummiblandning

Continental VikingContact 7

Continental VikingContact 7

Visa däck
Goodyear Ultragrip Ice 2

Goodyear Ultragrip Ice 2

Visa däck
Nokian Hakkapeliitta R5 EV

Nokian Hakkapeliitta R5 EV

Visa däck
Triangle PL01

Triangle PL01

Visa däck
Michelin X-Ice Snow

Michelin X-Ice Snow

Visa däck
Bridgestone Blizzak Ice

Bridgestone Blizzak Ice

Visa däck

Friktionsdäck med centraleuropeisk gummiblandning

Nokian WR Snowproof

Nokian WR Snowproof

Visa däck
Goodyear Ultragrip 9+

Goodyear Ultragrip 9+

Visa däck
Hankook Winter i*cept RS3 W462

Hankook Winter i*cept RS3 W462

Visa däck
Bridgestone Blizzak LM005

Bridgestone Blizzak LM005

Visa däck
Goodyear Ultragrip Performance 3

Goodyear Ultragrip Performance 3

Visa däck
Kumho WinterCraft WP52

Kumho WinterCraft WP52

Visa däck